Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

PODUL SPRE PERFECŢIUNE, COPACUL ÎNSTELAT, JYOTHI – DANSATOAREA DIN DEȘERT, MOHINI (CEA MAI FRUMOASĂ), ARCHANA (VENERAȚIE) si ÎNTRE ELEMENTE reprezinta tot atatea ocazii de a cunoaste pictura Elenei Ghita, un artist plastic de exceptie ce expune, in perioada 9-31 ianuarie, la Galeria Alexandra’s.

PODUL SPRE PERFECŢIUNE

În această lucrare am încercat să înţeleg esenţa spațului, a lumii în care trăim. Această lucrare ridică nişte întrebări: Oare cum înţelege omul contemporan spaţiul? Cum îl percepe? Mai ales omul care trăieşte în oraş. Geometria secretă a spaţiului a adus multe întrebări din timpuri demult trecute. Unele întrebări s-au transformat în enigme… Momentul compoziţiei este acela de graniţă dintre lumina naturală (după apusul Soarelui) şi luminile oraşului. Spaţiul în acest început de noapte este dezbătut de arhitectura în stil meta-raţionalist somptuos al orașului Dubai şi “golul” cerului ce aduce aminte de filosofia minimalistă. Orașul, ce pare ca o bijuterie extravagantă așezată la o ”ținută„ de culoarea albastrului imperial.

COPACUL ÎNSTELAT

Copacul stelelor ce se ridică deasupra oceanului lumesc. Am creat acest copac să amintească despre copacul vieții, Yggdrasil, despre copacii din toate culturile. Copacii copilăriei: cărora le împărtășeam visele noastre mărețe, râdeam, ne ascundeam, ne jucam. Copacii primelor iubiri, copacii martori, membri ai familiei. Copacii, stâlpi ai acestei lumi. Un copac cât o constelație, să ne arate nordul către ceea ce căutăm.

JYOTHI – DANSATOAREA DIN DEȘERT

Aceste 3 lucrări Jyothi, Mohini și Archana sunt lucrări din proiectul doamnele din deșert. Am dorit să construiesc acest proiect pictural din culoare, văluri, nisip, vânt și soare. Este un proiect care are ca temă principală: femeia. Cu toate ramurile sale, calitățile, suferințele, enigmele sale. Dansul împreună cu muzica au un rol foarte important prin care aceste femei se exprimă. Am ales nume hinduse prin cu o semnificație specifică fiecărei compoziții. Aici, am ales numele Jyothi care înseamnă: flacără. În sari-ul de un roșu câteodată incandescent, dansatoarea se poate identifica cu o adevărată flacără.

MOHINI (CEA MAI FRUMOASĂ)

Acest portret reprezintă o tânără indiancă. Mohini însemnând ”cea mai frumoasă”. Este într-un sari în nuanțe de roz perlat. Culori ce sugerează tinerețea, vioiciunea. În mână ține un buchet de flori de iasomie indiană. Mohini, privind lucrurile cu forță, curaj.

ARCHANA (VENERAȚIE)

Dacă în tabloul tinerei Mohini, putem vedea un portret bogat în detalii, în cazul de față vedem foarte puține. Este un portret al femeii mature. Enigmatică, misterioasă. Doar ne putem imagina cum arată, cum se aude sunetul pașilor ei prin acel palat părăsit, unde nisipul deșertului abia așteaptă să intre și să-l năpădească. Dar se întâmplă ca prin cadența pașilor, demnitatea prin care își poartă sari-ul și vasul cu flori, Archana oprește acest lucru. Iar în acest interior simplu, auster, pătrunde o lumină caldă, filtrată. O lumină care poartă amprenta liniștii.

ÎNTRE ELEMENTE

Acestă lucrare urmează tema mult iubită a artistei: cea a călătorului, a călătoarei. Iubitori de aventură, de acele lucruri noi pe care le poate descoperi. Este o călătorie între elementele naturii. O natură de multe ori plină de lucruri grandioase, dar și de încercări. M-a inspirat atunci când am văzut marii oameni de expediție navigând cu corăbiile lor, până acestea se împotmoleau între ghețuri. Dar nu se opreau. Continuau, spărgând gheața. Și, cu toate eforturile umane, supra-umane să continue să atingă polul nord. Sau alte pământuri încă nedescoperite. Tăria acestor oameni m-a impresionat și poate fi un exemplu de perseverență.

Vrei sa vezi aceste lucrari de aproape si s-o cunosti pe Elena Ghita? Vino la ROCAT-7, pe 18 ianuarie, ora 19.00, la Galeria Alexandra’s. Detalii AICI.